ناباروری در زنان در دنیای علمی تعریف استاندارد خود را دارد و آن به این معنی است که خانمی که بعد از یک سال تلاش -یا شش ماه تلاش برای افراد بالای 35 سال- برای باروری موفق به بارداری نشده است، نابارور است.

 ناباروری زنان می­تواند حاصل از سن آن‌ها، مشکلات فیزیکی، مشکلات هورمونی، نحوه­ ی زندگی و عوامل محیطی باشد و تشخیص علل ناباروری در زنان به طور دقیق می­تواند کاری دشوار باشد.

عوامل محیطی هم می­توانند در نحوه­ی تفکر فرد دخیل باشند و هم به مرور زمان فیزیک یک فرد را تغییر دهند.

عواملی مانند گرمای وسایل الکترونیکی مثل لپ­تاپ، آلودگی هوا، امواج رادیویی مخرب و پارازیت ماهواره ­ها، میدان­های الکترومغناطیسی و خصوصاً نزدیکی به دکل­های تلفن همراه و به طور کل امواج ناامن می­توانند به صورت مستقیم بر ناباروری زنان دخیل باشند.

همچنین که استفاده از انواع ابزارآلات برای راحتی و آسایش افراد و انجام دادن کارها به صورت آنلاین و غیر حضوری، تحرک خیلی از افراد را به طرز قابل توجهی پایین آورده است. این موضوع در سلامت فیزیکی افراد تأثیرگذار است و از عوامل ناباروری و آمادگی نداشتن اندام­ها محسوب می­شود.

علاوه بر این، با ورود مدرنیته و افزایش آگاهی، روش تفکر خیلی از افراد در مورد فرزندآوری تغییر کرده است. فرزند آوری در برابر افراد خیلی از جوامع مسئله­ ای در نظر گرفته می­شود که باید بسیار به آن فکر شده و بعد از اطمینان حاصل کردن درباره­ ی تمام بعدهای آن محقق شود.

حتما بخوانید   درمان ناباروری با آی وی اف IVF

در نتیجه در اولویت­های بعدی قرار می­گیرد و با افزایش سن و از دست دادن بعضی از قابلیت­های سلامتی فیزیک بدن، جسم نابارور شده و بارداری را با خطر همراه می­کند.

مشکلات هورمونی آقایان در ناباروری

نشانه ­های ناباروری در زنان

دقیق­ترین و واضح­ترین نشانه­ ی ناباروری در زنان، باردار نشدن آن‌ها است. نشانه­ ی واضح­تری از آن وجود ندارد که تا پیش از اقدام به باروری بشود از آن آگاه شد؛ اما گاهی اوقات می­شود دوران قاعدگی نامنظم، یا چرخه­ ی بیش از حد طولانی یا بیش از حد کوتاه را به ناباروری در زنان مرتبط دانست.

عوامل تأثیرگذار در ناباروری زنان

عوامل زیادی در ناباروری زنان نقش دارند و از مهم­ترین این عوامل می­شود به

  1. تخمک­ گذاری
  2. قدرت اسپرم
  3. مقاربت منظم در طول زمان تخمک­گذاری
  4. قدرت لوله­ ی فالوپ و رحم آماده که آسیب یا انسداد لوله­ ی فالوپ می­تواند باعث جلوگیری از لقاح تخمک بارور شود
  5. ناهنجاری­های رحمی یا دیواره ­ی رحم
  6. سرطان­های مرتبط با دستگاه­های تولید مثل؛ که البته داروهای شیمی درمانی و پرتو درمانی­های سایر سرطان­ها هم می­تواند در ناباروری زنان نقش داشته باشد.

اشاره کرد. لوله ­ی فالوپ محل تلاقی اسپرم و تخمک است. این لوله یکی از دو لوله­ ی واسطه بین تخمک و رحم محسوب می­شود. جداره­های این لوله برای حرکت هرچه بهتر تخمک طراحی شده است و وجود عوامل خارجی مانند عفونت، می­تواند حرکت تخمک را به سمت جلو مختل کند و تخمک در جای خود بماند.

ناباروری خانم ها

تخمک­گذاری، یکی از ارکان اصلی باروری زنان است و اختلال در آن به صورت مستقیم به ناباروری ربط دارد. اختلال در تخمک­گذاری به این معنا است که یک خانم یا به ندرت تخمک­گذاری می­کند و یا اصلاً نمی­کند.

  • تنظیم نبودن غده­ ی هیپوتالاموس و اختلال در ترشح هورمون­ها یکی از عوامل مربوط به تخمک­گذاری منظم است. وزن بالا یا کمبود وزن بیش از حد، استرس، از دست دادن وزن زیاد یا اضافه وزن قابل توجه می­تواند بر عملکرد این غده و نهایتاً ناباروری تأثیرگذار باشد.
  • نارسایی تخمدان که معمولاً زودتر از زمان معمول برای خانم­های زیر 40 سال اتفاق می­افتد به دلیل بیماری­های خود ایمنی یا داروهای شیمی درمانی است. در این حالت تولید تخمک منظم توسط تخمدان متوقف شده و هورمون استروژن کمتر ترشح می­شود.
  • در این بین سندروم تخمدان پلی کیستیک یا PCOS هم می­تواند در عملکرد منظم تخمک­گذرای اختلال ایجاد کند.
  • بالا بودن غیر عادی مقدار ترشح هورمون پروکلاتین که ترشح استروژن را کاهش می­دهد، از عوامل دیگر مربوط به تخمک­گذاری است. این هورمون به غده­ی هیپوفیز مربوط است و بالا بودن ترشح آن می­تواند تحت تأثیر مصرف داروهای مختلف باشد.
حتما بخوانید   ناباروری آقایان و اختلالات هورمونی

در کنار این عوامل که بر بخش­های مختلف فیزیکی و مهیا کردن شرایط و محیط مناسب برای لقاح تمرکز دارند، عواملی دیگر مانند سن، وزن، سابقه ی فعالیت­های جنسی، مصرف الکل و استعمال سیگار هم می­تواند در ناباروری زنان نقش داشته باشد

پیشگیری و درمان ناباروری در کرج

داشتن آگاهی و مهم شمردن نشانه­ های بدن یکی از مقوله­ های مهم برای جلوگیری از ناباروری یا حتی درمان آن است. البته که در درمان، پزشک و راه­های درمانی کار اصلی را انجام می­دهند اما توجه به علامت­های بدن، می­تواند از شواهد تغییرات و روند درمان محسوب شود.

بسته به نوع فیزیک هر زن، دیدن کوچک­ترین نشانه­ های تغییر در ترشحات و دوران قاعدگی یا نامنظم شدن چرخه و همچنین متفاوت بودن با استانداردهای چرخه می­تواند سؤال برانگیز و مهم باشد. در نتیجه با دیدن هر تغییر یا هرگونه تفاوت با استانداردها، مشورت با پزشک در اولویت است.

همان‌طور که گفته شد بسیاری از عوامل ناباروری زنان به فیزیک اندام داخلی باز می­گردد که خود فرد نمی­تواند کاری در راستای آن‌ها انجام دهد، پس بالا بردن آگاهی و مشورت با پزشک متخصص از راهکارهای مفید شمرده می­شوند.

همچنین در رابطه با سبک و نحوه­ ی زندگی سالم، می­شود نکاتی را در تغذیه­ ی سالم یا سلامت روانی و نداشتن استرس فرد مهیا کرد. قطع کردن مصرف مواد خوراکی مضر برای سلامتی، خاموش کردن وسایل الکتریکی و امواج الکترومغناطیسی، قطع کردن ارتباط اینترنت بی­سیم در طول شبانه ­روز، پرهیز از سکونت در نزدیکی دکل­های مخابراتی توصیه می­شود.

توصیه هایی برای کمک به درمان ناباروری

جمع بندی و نتیجه گیری

تولید مثل و فرزند آوری، جدای از اینکه یک موضوع حیاتی و طبیعی برای حفظ نسل محسوب می­شود، مقوله­ای مهم برای خیلی از خانم­ها زوجین است و عدم موفقیت در آن، شرایط روحی آن‌ها را نابسامان می­کند.

حتما بخوانید   همه چیزدرباره ناباروری مردان

علاوه بر عوامل درونی هر خانم برای ناباروری، عوامل محیطی و خارجی دیگری نیز هستند که در ناباروری زنان نقش دارند. با شناخت این عوامل و کسب آگاهی از آن‌ها می­شود مسئله­ ی ناباروری را بهتر شناخت و برای درمان آن تلاش کرد.

در این میان خانم دکتر غلام پور متخصص زنان و زایمان در کرج، یکی از مجربترین متخصصان  ناباروری زنان برای درمان آن آماده­ ی کمک و مشاوره هستند.

سوالات خودتون رو زیر همین پست بنویسید تا خانم دکتر خیلی زود به سوال شما پاسخ دهند

برای امتیاز به این نوشته کلیک کنید!
[کل: 1 میانگین: 5]

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *