هیستروسکوپی فرایندی است که در آن متخصص میتوانند به صورت مستقیم و بدون برش وارد رحم شود و رحم را به صورت کامل بررسی کند یا به رفع مشکلات آن بپردازد. در ادامه این مقاله قصد داریم تا با این عمل به صورت کامل آشنا شویم.
رحم زنان یکی از مهم ترین اندام هایی است که نقش مهمی را در بارداری یا تنظیم چرخه های قاعدگی ایفا می کند. این بخش از بدن ممکن است مانند سایر بخشها دچار مشکل شود.
هیستروسکوپی برای چه کاری انجام می شود؟
به صورت کلی با کمک هیستروسکوپی ( مشاهده حفره رحمی با یک دوربین ظریف ) مخاط دهانه رحم، بافت پوششی داخل رحم و سوراخهای لوله فالوپ به صورت کامل قابل مشاهده است و دکتر می تواند به منظور تشخیص علائم بیماری یا درمان آن با روش هیستروسکوپی در کرج اقدام کند.
به بیانی ساده تر، هیستروسکوپی در موارد زیر کاربرد دارد:
- بررسی حفره رحمی و مشاهده آن
- بررسی و درمان سپتوم یا دیواره در رحم
- بررسی لوله های رحم
- بررسی علت سقطهای مکرر به همراه آزمایشهای دیگر
- بررسی و درمان میومهای مخاطی رحم ( میوم سال موکوزال)
- بررسی علل خونریزی غیرطبیعی و نمونه گیری از آندومتر
- بررسی پولیپ رحمی و خارج کردن آن
- خارج کردن IUD
- بررسی و درمان چسبندگی داخل رحمی ( سندرم اشرمن)
یکی از متداولترین کاربردهای این عمل یافتن علت خونریزی های رحمی غیر نرمال، بررسی ناباروری به علت ناشناخته و سقط مکرر خود به خودی است.
همچنین میتوان برای عقیم سازی نیز استفاده کرد. به این منظور از هیستروسکوپ استفاده میشود تا ایمپلنتهای کوچکی در لولههای فالوپ کار گذاشته شوند و به طور دائمی از بروز بارداری پیشگیری میشود.
عمل هیستروسکوپی چگونه صورت می گیرد؟
در ابتدا ابزاری به نام اسپکولوم که به ژل آغشته شده است، از طریق واژن وارد رحم می شود. اسپکولوم به آرامی دیواره های واژن را از یکدیگر باز می کند وپس از مشاهده دهانه رحم ( سرویکس) به متخصص اجازه می دهد تا هیستروسکوپ را از طریق کانال دهانه رحم، وارد رحم نماید.
در انتهای لوله باریک هیستروسکوپی یک دوربین قرار دارد که پزشک میتواند با نگاه کردن به آن، دهانه رحم و لوله های فالوپ را در مانیتور مشاهده کند. با مشاهده کامل رحم و لوله های رحمی متخصص میتواند اختلالات و مشکلات را تشخیص داده و یا برای درمان آن اقدام کند.
برای نمونه برداری از رحم، خارج کردن بافت و یا انجام سایر کارها، ابزارهایی را به کمک هیستروسکوپی وارد رحم می کنند. این فرایند معمولاً بین ۳۰ الی ۶۰ دقیقه زمان می برد و چند ساعت بعد از آن بیمار به راحتی می تواند از بیمارستان ترخیص شود.
انواع عمل هیستروسکوپی
-
هیستروسکوپی تشخیصی
برای بررسی ناباروری، سقط مکرر و خونریزی غیر طبیعی استفاده می شود و در تشخیص وضعیت غیر طبیعی رحم و اختلالات مادرزادی بسیار کمک کننده است. هیستروسکوپی تشخیصی تحت عمل بی حسی موضعی یا بیهوشی خفیف انجام می گیرد و برای کاهش عوارض ، توصیه می شود که پس از قاعدگی صورت گیرد.
هیستروسکوپی درمانی
به کمک هیستروسکوپی درمانی میتوان بسیاری از ضایعات و مشکلاتی که در جریان این عمل تشخیصی مشخص شده است را درمان کرد. در این فرایند درمانی وسایل جراحی مانند قیچی، نمونه برداری، لیزر یا الکترود از طریق هیستروسکوپ وارد رحم می شود.
گاهی اوقات برای جلوگیری از خونریزی شدید رحم می توان از این روش درمانی برای برداشتن آندومتر استفاده کرد.
همچنین گاهی اوقات همزمان با هیستروسکوپی درمانی، لاپاراسکوپی تشخیصی صورت میگیرد تا پزشک بتواند داخل و خارج رحم را همزمان مشاهده کند.
عوارض عمل هیستروسکوپی چیست؟
برخی از افراد بعد از انجام عمل هیستروسکوپی ممکن است دچار سرگیجه و حالت تهوع شدید شوند که معمولا بعد از چند دقیقه از بین میرود. بهتر است مدتی بعد از انجام عمل از برقراری رابطه جنسی، استفاده از تامپون یا ورزش کردن خودداری کنید.
اگر علائمی مانند تنگی نفس، استفراغ، تورم شکم، مشکلات ادراری، خونریزی یا ترشحات شدید از واژن را مشاهده کردید، بلافاصله به پزشک خود اطلاع دهید.
بیهوشی مورد نیاز برای هیستروسکوپی بسیار متغیر است و به میزان اضطراب بیمار، وضعیت بحرانی بیمار، روش کار و قطر خارجی هیستروسکوپ بستگی دارد. قبل از عمل ممکن است از داروهایی استفاده شود که به ریلکس شدن شما کمک کند. همچنین ممکن است برای پیشگیری از درد، از بیهوشی موضعی یا کامل استفاده شود. اگر شما به طور سیستمیک بیهوش (بیهوشی کامل) شوید در طول جراحی در حالت خواب به سر می برید.
مزایا و معایب
هیستروسکوپ وسیله ای است که به متخصص کمک می کند تا حفره رحم را به صورت مستقیم تحت بررسی قرار دهد. بنابراین تشخیص و درمان، بسیار دقیق تر صورت میگیرد؛ زیرا حفره رحم به صورت عادی و با چشم غیرمسلح قابل دسترس نیست.
مشاهده کامل حفره داخلی رحم به متخصص امکان میدهد که مشکل را قبل از اینکه به خطر تبدیل شود تشخیص داده و برای درمان آن اقدام کند و این مزیتی است که آن را از سایر روش های تشخیص و درمان رحم متمایز میسازد. عمل هیستروسکوپی در کرج و البته در تمام ایران جایگزین جراحی قدیمی کورتاژ تشخیصی شده است.
در جریان عمل کورتاژ، به دلیل آن که دیدی برای متخصص وجود نداشت، جراحی به صورت کورکورانه و حدسی انجام می گرفت که در بعضی از مواقع منجر به آسیب دیدن دیواره رحم می شد و یا ضایعه درون رحم به صورت کامل خارج نمیشد.
هیستروسکوپی در مقایسه با سایر روش های درمانی زمان بهبودی کمتری نیاز دارد و دوره نقاهت آن کوتاهتر است. فرد بعد از انجام عمل میتواند به سرعت ترخیص شده و به کارهای روزمره خود ادامه دهد. همچنین افراد می توانند با مراقبت های بعد از هیستروسکوپی به توصیه پزشک خود به بهبود و درمان کمک کنند.
کم درد بودن این روش باعث میشود که فرد به داروهای مسکن کمترینیاز داشته باشد. این عمل نیاز به جراحی های باز شکم ندارد و بدون جراحی، باعث برطرف شدن مشکل میشود.
عوارض هیستروسکوپی بسیار نادر و بهندرت تحریککننده است. شایعترین عارضه سوراخ شدن رحم است کهدر اکثر موارد به دلیل کوچک بودن سوراخ خود به خود ترمیم می شود و نیازی به جراحی ندارد.
از عوارض دیگر می توان به موارد زیر اشاره کرد
- مشکلات بیهوشی
- عفونت
- مشکلات تجمع گاز یا مایع در رحم
جمعبندی و نتیجهگیری
هیستروسکوپی روشی است که در آن یک دوربین نازک به رحم وارد میشود و برای ارزیابی حفره رحم مورد استفاده قرار می گیرد.
می توان در مطب ( هیستروسکوپ بسیار ظریف با قطر کم ) یا در اکثر موارد در اتاق عمل و با بیهوشی یا بی حسی انجام داد و می تواند به دو روش تشخیصی یا درمانی مورد استفاده قرار بگیرد. بیماران نابارور معمولا بعد از انجام عمل هیستروسکوپی بین ۶ الی ۱۲ ماه بعد باردار می شوند. بنابراین می توان این روش را یکی از روش های موثر در درمان ناباروری دانست.
در این مقاله سعی کردیم تا مزایا و معایب آن و مراقبت های قبل و بعد عمل را به صورت خلاصه بگوییم. شما برای دریافت اطلاعات تکمیلی و انجام هیستروسکوپی در کرج می توانید از طریق راه های ارتباطی زیر با تیم جراح و متخصص زنان و زایمان در کرج در ارتباط باشید و سوالات خود را از خانم دکتر مریم غلامپور بپرسید.
بدون دیدگاه